Εθνικό πάρκο Δέλτα Έβρου

Ο παγκοσμίου σημασίας υγρότοπος έχει έκταση  188 τ.χλμ. στην ελληνική του πλευρά. Σχηματίζεται στις εκβολές του Έβρου, του μεγαλύτερου ποταμού των Βαλκανίων. Έχει χαρακτηριστεί ως υγρότοπος Ramsar και προστατεύεται από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.
Στο Δέλτα του Έβρου συναντάει κανείς όλους τους φυσικούς σχηματισμούς των τυπικών μεσογειακών δέλτα: παραποτάμια δάση, υγρά λιβάδια, κανάλια γλυκού νερού, λίμνες, λιμνοθάλασσες, αλμυροβάλτους και αμμονησίδες.

Η αξία του υγρότοπου για την άγρια ζωή είναι αξιοσημείωτη. Πάνω από 320 είδη πτηνών έχουν παρατηρηθεί στο Δέλτα του Έβρου.  Μεγάλοι πληθυσμοί υδρόβιων, παρυδάτιων και αρπακτικών διαχειμάζουν στον υγρότοπο, όπως ασπρομέτωπες χήνες, κοκκινόχηνες, νανόχηνες, στικταετοί, βασιλαετοί, φλαμίγκο, ερωδιοί αργυροπελεκάνοι, κ.τ.λ.
Το Δέλτα του Έβρου είναι επίσης πολύ σημαντικός μεταναστευτικός σταθμός για μεγάλους πληθυσμούς παρυδάτιων, αρπακτικών, στρουθιόμορφων και άλλων πουλιών. Ταυτόχρονα, 40 είδη θηλαστικών, 28 είδη ερπετών και αμφιβίων, 46 είδη ψαριών ζουν στον υγρότοπο, κάνοντας ακόμη μεγαλύτερη την αξία του.
Δεκάδες κάτοικοι των γύρω περιοχών, γεωργοί, κτηνοτρόφοι και ψαράδες χρησιμοποιούν το Δέλτα ως πηγή εισοδήματος εδώ και δεκαετίες.

Το έτος 2002 συστάθηκε με νόμο ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου. Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνεται η εξυπηρέτηση των επισκεπτών, η επιστημονική παρακολούθηση, η επόπτευση της περιοχής, η υλοποίηση περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η υλοποίηση εκδηλώσεων, η υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα προστασίας του υγροτόπου, ο συντονισμός των υπηρεσιών, των αρχών και των φορέων για την προστασία του  υγροτόπου και η ανάδειξη του υγροτόπου. 
Έδρα του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου είναι το Κέντρο Πληροφόρησης στην Τραϊανούπολη. Το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου λειτουργεί σε καθημερινή βάση και τα Σαββατοκύριακα και μπορεί το κοινό να απευθύνεται σε αυτό για θέματα ενημέρωσης που αφορούν στο Δέλτα Έβρου. Διαθέτει εκθεσιακό χώρο με φωτογραφίες και κείμενα και αίθουσα προβολών όπου προβάλλονται ενημερωτικά βίντεο, ενώ λειτουργεί και πωλητήριο με αναμνηστικά είδη σχετικά με τον υγρότοπο. Η επίσκεψη στον υγρότοπο περιλαμβάνει διαδρομή με λεωφορειάκια και βαρκάδα, όπου μπορεί να γίνει παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια. (Tηλ.: 25510 61000, E-mail: info@evros-delta.gr, Ιστοσελίδα: www.evros-delta.gr)

print
send to friend